Vadászpárduc

Válasz küldése
denkmeyer
fórum veterán
fórum veterán
Kapcsolat:

Vadászpárduc

Hozzászólás Szerző: denkmeyer »

Rögtön egy találós kérdéssel szeretnék indítani:

-Mi lesz ha egy 1/24-es VsTank Tiger I-et és egy szintén 1/24-es Academy (ex Tamiya) zsinóros távirányítású Jagdpanthert összegyúrunk?

A válasz egy hangos, infracsatára képes, élethűbb mozgású 1/24-es Vadászpárduc!

Korábban már említettem itt a fórumon, hogy jó áron hozzájutottam egy szürke, olvadt felsőrészű Tiger I-hez. Mindene szépen működött, csak a sárhányó, toronytető, búvónyílás-fedelek, lövegblende, fatuskók, stb. volt rajta valamitől eldeformálódva.

Kép

Szintén mutattam már képeket az eddigi legjobb vaterás boltomként számon tartott vásárlásomról, egy Academy, szépen lefújt Vadászpárducról. Valamikor zsinóros távirányítású volt, de hozzám már csak a kihajtással jutott el. A tulaj légpuskával vette célba és el is találta - szerencsére csak - a köténylemezt, ami felhasadt. Aztán gondolt egyet és meghirdette, hátha valakinél megbecsültebb helye lesz.

Kép

És ekkor jöttem én!

Rögtön beleszereltem egy távirányítós autó elektronikáját, antennáját, de legnagyobb csalódásomra csak vánszorgott. Tovább próbálkoztam, de ekkor már egy 1/35-ös távirányítós tank elektronikáját tettem bele és a gyári motorokat kicseréltem két HL tigrismotorra. Az eredmény szintén lehangoló lett. A tank kicsit komolyabb terepen megadta magát és a távirányító hatótáva sajnos nem haladta meg az 1m-t. Tapasztalatom szerint a kihajtás nagyon gyenge volt, ez okozta a tank vánszorgását Az elektronika biztosan jó volt, mert egy másik harcjárművembe nagyon hasonló motorokkal vígan viszi a gépet.

Kép

Kép

Már régóta gondolkodtam a két tank előnyös tulajdonságainak egyesítéséről, de a szegényes ,,műhelyem” és felszerelésem miatt kicsit mindig toltam a projektet. Sajnos a villamos dolgokhoz egyáltalán nem értek és az apró forrasztások, az esetlegesen bontás közbeni leszakadó kis vezetékek rémképe elriaszt egy olyan bonyolult elektronikával rendelkező modellnél, mint a VsTank Tigrise. A lökést a szentendrei találkozón Tamiyabácsi? Jagdpanthere adta. Olyan szépen mászta meg az akadályokat és villámcsapásként ért az a felismerés, hogy hát ilyen nekem is van, csak össze kéne rakni.

Már csináltam egy ugyan ilyen átalakítást, csak akkor egy Párduc felsőt tettem a Tiger alsóra.
Sikerült minden funkciót az infracsata és a világító fényszórók kivételével átültetni. A legveszélyesebb átalakítás a hangszórót és a nagyobbik nyákot tartalmazó, a tank hátsó felében, a motortér-fedél alatt, a tank teljes szélességében elhelyezkedő doboz (amibe kb. 20 vezeték fut be) oldalainak lecsapása volt. Ugyanis a Tigris széles függőleges páncéllemezeivel szemben a Párducnak ferde, felfelé keskenyedő oldalfalai vannak.

Visszatérve a Vadászpárduchoz, igyekeztem minden funkciót belecsempészni, amikkel a Tigris rendelkezett: menet közben

-világító lámpa a bal sárvédőn elől

-találat közbeni küzdőtérégést imitáló villogás

A kis égőket a tank küzdőterének elejébe és oldalára helyeztem. Így olyan, mintha lángolna és a lángnyelvek a kocsi aljából és a vezető nézőkéjéből csapnának fel.

-infracsata

-csőhátrahúzás lövés közben

-csőemelés, süllyesztés

Meghagytam teljes egészében a Tigris csövét és a hozzá kapcsolódó szerkezeteket az infrafényt kibocsátó égővel együtt. A Vadászpárduc csöve jóval hosszabb volt, ezért az Academy makett csövével csőszájfékkel együtt toldottam meg. A cső szerencsére üreges volt, csak az illesztőcsapokat kellett kivágni belőle. Az infracsata funkció így is működik, igaz lehet hogy a csőszájfékhez közelebb kéne tenni a lámpát és a csőszájat bővíteni, mert úgy érzem, hogy a kisebb átmérőjű csőszájfék szűkíti az infrafény-nyalábot. A célzáshoz nagyon kell ,,érezni” a tankot, mert csak a kocsitest fordulásával lehet irányozni. Az infravevőt a tetőpáncélon helyeztem el. A cső emelése és süllyesztése a VsTanknál is korlátozott. De mivel a Vadászpárduc lövegcső-tengelye kicsit lejjebb helyezkedik el, mint a Tigrisé egy kicsit csalnom kellett. A Jagdpanther csőtengelyét pár mm-rel megemeltem. Ellenkező esetben nem tudta volna a vízszintesnél feljebb emelni a csövét, mert a csővisszahúzó gépezet felütközne az aljlemezen elhelyezett nyákra.
A csőre egyenlőre szigszalaggal van rögzítve a toldat. Lehet, hogy az infracsaták erejéig az eredeti Tigris csőszájféket fogom feltenni, ezért a csőtoldatot levehetőre tervezem készíteni, talán gyorséttermes vastag szívószál segítségével a szigszalag helyett.

-rugózott futómű

A futómű külső keréksorát levágtam és a láncfeszítőt kicseréltem a Párducéra. Így egy szemet ki kellett vennem mindkét láncból. A láncszemekből metszőollóval lecsíptem kb. 3mm-t. Még egy kicsit kell majd csiszolni a kellő vastagság eléréséhez.

-motor-, lövés-, géppuska, találathang

igyekeztem úgy fúrni faragni, hogy ne tegyek kárt az elektronikában, vezetékekben, hangszóróban.

Kép
Haverok, buli, Jagdpanther

Sajnos a ferde páncéllemezek nem tajkarják a lánctalp felett lévő Tigris menetirányba emelkedő lemezeket. A festés majd reményeim szerint tompítja ezt a hibát. Legutolsó sorban a köténylemez eltakarja.

Kép
Kép
Sorstársával, a szintén Tigrisből lett Párduccal

Kép

Kép

Kép

Kép
Eredeti VSTank kései Tiger I-el

Kép

Kép
...és Shermannal

Kép

Kép

Kép
Was? Sherman gegen der Jagdpanther? Hahahahahahahaha

Kép
A magassága szerintem stimmel

Kép
Azért a Sherman is elég magas volt.

Kép
Lövegcső legalsó,

Kép
és legfelső állásban

A festést ki fogom egészíteni a már a tankon lévő 3 színnel, elfedve a szürkét.
denkmeyer

Genetic
fórum veterán
fórum veterán

Re: Vadászpárduc

Hozzászólás Szerző: Genetic »

:bravo wow, ez igen! Érdemes lenne elküldeni a vstank-nak a képeket :)

denkmeyer
fórum veterán
fórum veterán
Kapcsolat:

Igen, bennem is felmerült, hátha küldenek egy királytigrist örömükben.

Úgy rémlik, mintha láttam volna már valahol a vstank honlapján a tervezett modellek között Vadászpárducot. De a Tiger B-er tisztán emlékszem.
denkmeyer

vili
fórum veterán
fórum veterán

Hozzászólás Szerző: vili »

Szia!

Nagy barkácsművész vagy te hallod. Ennyi hibridet mint ami neked van. :D

Gratulálok.

denkmeyer
fórum veterán
fórum veterán
Kapcsolat:

köszi

De sajnos úgy néz ki, hogy egy-két darabomtól meg kell válnom.
denkmeyer

denkmeyer
fórum veterán
fórum veterán
Kapcsolat:

Feltettem a kötényeket :)

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

egy kicsit eláll a tank oldalától a valamivel szélesebb lánctalpak miatt.
De azért jól néz ki, nem?!
denkmeyer

Dudurbun
profi fórumozó
profi fórumozó

Hozzászólás Szerző: Dudurbun »

Aha! :D :D
VsPro Abrams, VsPro Leo 2 A5, VsPro Tiger I, Marui Abrams, HL Abrams és egy fantazy DT-I.

denkmeyer
fórum veterán
fórum veterán
Kapcsolat:

Végre jutott időm egy kicsit szépítgetni a Vadászpárducot is.
A szürke kerekeket, lámpát, csövet, első és hátsó alsó páncéllemezeket az eredeti makett színeihez közeli festékekkel lefestettem.
A Vadász kész, jöhet az infracsata!
Kép
Kép
Kép
denkmeyer

vili
fórum veterán
fórum veterán

Hozzászólás Szerző: vili »

Löveg hosszabbítást tervezel? Fentebbi képen még volt.

Üdv

denkmeyer
fórum veterán
fórum veterán
Kapcsolat:

Persze, megvan a hosszabbítás az eredeti Academy csővel, csak az infracsatához a képen látható tigris csőszájfék jobb.
Vasárnap majd meglátod!
denkmeyer

denkmeyer
fórum veterán
fórum veterán
Kapcsolat:

Sajnos pár kélp elveszett a Képfeltöltésről, de most -többek között- Vili barátom kedvéért pótolom:

Ebből
Kép
Kép

és ebből:
Kép
Kép
Kép

lett ez:
Kép
Kép
Kép
Kép

Itt pedig pár kép a londoni utánzatáról :)
Kép
Kép
Kép

A többi képet erről a Vadászpárducról itt nézhetitek meg:

http://rcpilot.hu/gall/tank/682/2010082 ... useum.html
denkmeyer

Válasz küldése

Vissza: “VsTank Pro - 1:24 RC Tankok”