A nagyobb és izgalmasabb munka persze a torony belvilága volt. Indulásnak a torony bonthatóságát kellett megváltoztatni, a csavarozást megszüntettem, és így a felső részt egy mozdulattal le lehet pattintani, majd kicsit ügyeskedve valamivel több mozdulattal vissza is lehet illeszteni.
A T26-E4 jóval nagyobb lövege miatt a torony hátsó fele meg lett toldva ellensúlyozás képpen, ez egyben legfeltűnőbb eltérése is. A toldást egy darabból készítettem, amit a felső toronyfélre ragasztottam, és a hegesztés imitációkkal egyben összerakáskor az alsó részre szépen rázáródik. A torony hátuljáról a gépfegyver tartó szerelvényeit átépítettem a toldásra.
Az új lövegcsőhöz a torony elejét teljesen átalakítottam. Szokás szerint a lövegemelés forgáspontját a valós helyére kellett áthelyezni. A torony lövegpajzs mögötti homlokfelületét teljesen kicseréltem. Új lövegpajzsot készítettem. A lövegcső tartója egy alumíniumból esztergált hüvely, ebben mozog a cső. Ez egy központi elembe van építve, amire minden más is van szerelve, a lövegemelés, a hátrasikló mechanika.
A lövegemelés mértéke sikeresen teljesíti a gyári paramétereket, + 20fok, -10fok. A kivitel egy mikromotoros hajtásból áll, aminek a kereke egy fogasívet mozgat. Az ív tengelye pontosan az emelés forgáspontjába esik. Az alsó-felső végállásokat mikrokapcsolók határolják, a fogasívbe épített elemen képeztem ki a kapcsolópöcköket.
A löveghátrasiklás egyedi kivitelezésű lett, a szokásos szervó nélküli, rugóval kombinált megoldásom. A nagy függőleges lövegcsőkitérés miatt az eddigektől eltérően oldottam meg, de a lényege nagyjából ugyanaz.
Yazoo HL T26-E4
Moderátor: navycolt
-
- fórum veterán
Re: Yazoo HL T26-E4
"Bármit működésbe lehet hozni, ha elég sokáig babrálod" (Wyszkowszki II.)
-
- fórum veterán
És még pár kép a toronyról:
A működése pár képkockában
A működése pár képkockában

-
- fórum veterán
Végül néhány módosítás még.
A hátsó lámpákat nagyobb mértékben nem bántottam, csak a LED-ek kilógó végét csiszoltam síkba, és lemezből készítettem rá keretet.
A lövegpajzs akasztószemeit pótoltam, ezeket egy rézpálcából készítettem, eszterga helyett most csak reszelővel alakítottam, majd karikába hajlítottam.
A T26-E4-en a más lövegcső miatt más kivitelű lövegrögzítő is lett szerelve, ez magasabb volt, a tartó és forgáspontja a kipufogóöntvényről átkerült a páncéltestre. Így a kipufogóöntvény oldalát bevakoltam, és a hátfal szélére beillesztettem az alumíniumból kireszelt két pántot.
A lövegrögzítőből teljesen új példányt készítettem, szégyenszemre nyomtattam, de az alkotórészeket fémpálcákkal szegecseltem össze, mozgathatóra. A szorítócsavar is működő, menetes, kihajtható karral.
Még egy kis reszelési feladat volt a drótkötél két szemének elkészítése, aztán beleforrasztottam a huzalt, a tartófüleket szintén fémből elkészítettem a hátfalra, egyik vége a vonószemre akasztva, másik a tartóban stabilan áll, de használható lenne (a vonószemeket leszámítva). A középső felszerelhető vonóhorog tartóját fémre cseréltem, és módosítottam, mert sem méretben, sem alakra nem felelt meg.
A hátsó lámpákat nagyobb mértékben nem bántottam, csak a LED-ek kilógó végét csiszoltam síkba, és lemezből készítettem rá keretet.
A lövegpajzs akasztószemeit pótoltam, ezeket egy rézpálcából készítettem, eszterga helyett most csak reszelővel alakítottam, majd karikába hajlítottam.
A T26-E4-en a más lövegcső miatt más kivitelű lövegrögzítő is lett szerelve, ez magasabb volt, a tartó és forgáspontja a kipufogóöntvényről átkerült a páncéltestre. Így a kipufogóöntvény oldalát bevakoltam, és a hátfal szélére beillesztettem az alumíniumból kireszelt két pántot.
A lövegrögzítőből teljesen új példányt készítettem, szégyenszemre nyomtattam, de az alkotórészeket fémpálcákkal szegecseltem össze, mozgathatóra. A szorítócsavar is működő, menetes, kihajtható karral.
Még egy kis reszelési feladat volt a drótkötél két szemének elkészítése, aztán beleforrasztottam a huzalt, a tartófüleket szintén fémből elkészítettem a hátfalra, egyik vége a vonószemre akasztva, másik a tartóban stabilan áll, de használható lenne (a vonószemeket leszámítva). A középső felszerelhető vonóhorog tartóját fémre cseréltem, és módosítottam, mert sem méretben, sem alakra nem felelt meg.
-
- fórum veterán
Így utólag ez az amerikai páncélos jó szórakozás volt, egészen megkedveltem.

-
- fórum veterán
Szia Kolléga! Ez a hátrasikló mechanizmus valóban realisztikusabb a "sima" szervósnál,jól kitalált és szépen kivitelezett(...az a 3d nyomtatás
...) Örülök, hogy a toronyforgatás ötlete Neked is bevált "közkincs" bárki fölhasználhatja ha jónak találja
Baráti üdvözlettel: Csaba

Baráti üdvözlettel: Csaba

Üdv.TANK-R
"amcsi ócskavasak"
M 41 Bulldog(majdnem kész)
M 47 Patton "A halál 50 órája Tigrise"(épülőben)
IS-3 JoszifAz új projekt
"amcsi ócskavasak"
M 41 Bulldog(majdnem kész)
M 47 Patton "A halál 50 órája Tigrise"(épülőben)
IS-3 JoszifAz új projekt
-
- fórum veterán
Köszönöm az ötleteket és a figyelmet! 

-
- profi fórumozó